Rodinný dům v Jílovém u Prahy

Dům je umístěn na parcele s mírným jižním svahem, která se nachází na okraji parku s rybníkem a nabízí výhled na historické jádro městečka Jílové. Hlavní hmota domu má archetypální tvar, do kterého vstupuje kvádr odhmotněný velkoplošným prosklením, které spolu s pergolou napomáhá směřování směrem k parku a siluetě města. Bílá omítka odkazuje k tradici, plech naopak kontrastuje s okolní zelení.

Dispozice domu jsou vytvořeny s ohledem na funkční zónování a ideální orientaci ke světovým stranám. V přízemí se nachází kromě běžných místností pracovna, posilovna a koupelna, které jsou situovány tak, aby je bylo možné vyčlenit z domu jako samostatný byt například pro prarodiče.

Dětské pokoje ve 2. NP jsou dvoupatrové – po žebřících je z nich přístup do částečného patra pod hřebenem střechy.

Technické zařízení je navrženo efektivně, ekonomicky a ekologicky. Rozvody mají minimální délku, vzduchotechnika je minimalizovaná a dům využívá dešťovou vodu pro splachování WC a zavlažování zahrady. Přebytečná dešťová voda je vsakována na pozemku.